Ontmoeting met Kees Schafrat

Een inspirerende ontmoeting met Kees Schafrat, eigenaar van Boekhandelsketen Broekhuis, geïnitieerd door Paul van der Rijt, bij Jozef op het Mariaplein in Utrecht.

 

Zonder de bedoeling mij te ontmoedigen vertelt Kees hoe ingewikkeld het is om in Nederland een roman goed verkocht te krijgen. Het gaat veelal ook om de auteur, die moet verkoopbaar zijn.  Uitgevers hebben het zwaar, het Nederlandse taalgebied is klein, wat maakt dat zelfs als je doorbreekt de aantallen die je kunt verkopen klein zijn.

 

De Nederlandse literatuur heeft wel behoefte aan meer ‘verhalenvertellers. Veel werk dat verschijnt heeft iets zuinigs en moraliserend. Dat zal vast ons gereformeerde randje zijn. Er is veel aandacht voor het stilistische en minder voor ‘het verhaal’.

 

Dat klinkt allemaal zwaar, dat was de ontmoeting zeker niet, er werd veel gelachen. Kees en Paul delen een stuk geschiedenis. Ik kreeg een gesigneerd exemplaar van Als de liefde van Theodor Holman, een novelle die ik inmiddels met veel plezier gelezen heb, en een exemplaar van Leve de Boekhandel!, lockdownverhalen over het theater van de literatuur.

 

Boris Eustatia ontmoet Kees Schafrat en Paul van der Rijt bij café Jozef aan het Mariaplein in Utrecht
Buiten bij café Jozef op het Mariaplein in Utrecht