Interview: romanschrijvers lijden aan imposter syndroom

Begin mei interviewde Marga van der Vet mij voor een bijdrage op Boekrecensies Blog. Zij stelde mij onder andere de vraag wat mij inspireerde om Nocturne voor Messina te schrijven.

 

Een passage uit het interview:

 

Bloeddorst
Complexiteit van relaties vind ik fascinerend, daar haal ik mijn echte inspiratie uit. De bloeddorst waarin mensen streven naar geluk, er recht op menen te hebben, het opeisen. Het ervan overtuigd zijn dat oorzaak van geluk of ongeluk bij de ander ligt, buiten henzelf. Het moet allemaal overweldigend zijn, een dag verveling rechtvaardigt ogenblikkelijk het betwijfelen van de houdbaarheidsdatum van de relatie.

 

Valse schaamte
Maar ook de desillusie van onvoorwaardelijkheid. Moederliefde moet vaak met een ander gedeeld, zelfs beconcurreerd worden. Je te weinig gezien en gehoord voelen veroorzaakt vele jeugdtrauma’s die voortduren tot diep in de volwassenheid, niet zelden het graf mee in genomen worden. Toch gaan de meeste gesprekken tussen mensen nergens over. Vreselijk oppervlakkig. Er is veel schaamte, valse schaamte. Ik ben slecht in smalltalk. Ik hou ervan om een beetje te provoceren, wel met het doel serieuze zaken bespreekbaar te maken, met enige afstand naar emoties kijken, emoties te rationaliseren, waarschijnlijk mijn eigen coping mechanisme.

 

Imposter Syndroom
Ik heb wel scherp oog voor leegheid, intellectuele armoede, en de details die een situatie extra gênant maken. Dat uitvergroten vind ik leuk. Voor mij is het belangrijk dat mijn romans talig zijn en tegelijkertijd makkelijk leesbaar. Schrijvers lijden mij te vaak aan het imposter syndroom. We neigen romans nodeloos ingewikkeld te maken om gebrek aan diepgang te camoufleren. Maar nodeloze complexiteit helpt volgens mij niet om het grotere publiek de roman meer te laten omarmen. Voor mij telt een aantrekkelijk verhaal zwaarder, maar een zeker gebrek aan maatschappelijk engagement is dan wel weer de meest gehoorde kritiek op mijn debuut.

 

Ja, ik houd van een combinatie van psychologische romans en ontwikkelingsromans. Nocturne voor Messina is dat ook geworden.

 

Voor het volledige interview is hier de link naar Boekrecensies Blog .

 

Interview met Boris Eustatia op Boekrecensies Blog
Interview op Boekrecensies Blog